Menu

Skip to: Site menu | Main content

Varend Redden

admin 16-09-2006

Door de overstromingen in Limburg in de jaren ‘90 is het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koningsaangelegenheden (BIZA) een verdeling gaan maken van een standaard rampenvloot verdeeld over de brandweerregio’s in Nederland.

Zo zijn veel reddingsbrigades in het bezit gekomen van een compleet uitgeruste bondsreddingsvlet. Dit heeft tot gevolg, dat er binnen de Nederland verschillende rampenteams zijn ontstaan, dat in geval van nood kan uitrukken naar een rampgebied.

Reddingsbrigade Hardinxveld-Giessendam is in september 2005 begonnen met de opleidingen varend redden. In de periode van september 2005 tot januari 2007 is dit gebeurd door middel van geleend materiaal. Sindsdien is de brigade een BIZA eenheid toegewezen door de KNBRD. Deze wordt gebruikt voor de opleidingen, (landelijke) oefeningen en natuurlijk rampsituaties.

Reddingsbrigade Hardinxveld-Giessendam zet regelmatig in samenwerking met andere Reddingsbrigades haar mensen en reddingboten in bij de beveiliging van evenementen rondom het open water. Hierbij kan gedacht worden aan evenementen als de wereldhavendagen te Rotterdam, Sinterklaasintochten en vele andere activiteiten.

Om de kennis op peil te houden worden er door Reddingsbrigades Nederland en buurtbrigades regelmatig oefeningen gehouden. Deze oefeningen hebben een breed karakter, zo wordt er o.a. samengewerkt met de brandweer, politie, ambulancedienst, EHBO-verenigingen, Rode Kruis en duikverenigingen.

Mocht u geïnteresseerd zijn in bewakingen bij uw evenement op en rond het water, neem dan contact op met de Commissie Varend Redden. Indien u de varend redden opleiding een handje wilt helpen horen we dit ook graag van u.